fbpx

Wat heeft jouw hond nodig?

Wat heeft jouw hond nodig?

Vijf basisregels voor een gelukkige en gehoorzame hond

Een brave hond is (meestal) een tevreden hond. Om je hond tevreden te houden, moet je ervoor zorgen dat zijn basisbehoeften worden vervuld. Welke dit zijn, leg ik hier uit.

De nummer 1-prioriteit van je hond is uitdaging. Hieronder versta ik zowel fysieke als mentale uitdaging. De meeste honden die probleemgedrag vertonen, worden te weinig uitgedaagd. Ze komen wellicht netjes drie keer per dag een rondje buiten, maar ze lopen niet of te weinig los, of ze missen een andere vorm van mentale prikkeling. Hou er rekening mee dat élke hond behoefte heeft om vrij te bewegen. De mate waarin hangt af van het ras en de leeftijd van je hond. Jonge jachthonden hebben uiteraard veel meer beweging nodig dan een oudere gezelschapshond. Als jouw hond zijn behoefte aan beweging en mentale uitdaging niet of onvoldoende kan vervullen, ga je dat als baas gegarandeerd merken. Je hond gaat zijn energie ergens anders kwijt willen, dus hij gaat alternatieven ‘bedenken’. Dit zie je terug in slopen, blaffen, trekken aan de riem, hyperactief of obsessief gedrag binnen, etc. Een goede richtlijn is om je hond minimaal 60 minuten per dag vrije beweging te geven. Als (lange stukken) loslopen nog lastig is, probeer dan op een andere manier die vrije beweging op te zoeken (ga bijvoorbeeld met een bal spelen of geef hem hersenwerk). Bedenk tot slot dat je hond aan tien tot twintig minuten loslopen veel meer heeft dan aan een tot twee uur aan de riem lopen.

De tweede basisregel om je hond gelukkig te maken en te houden is veiligheid. Je hond moet zich uiteraard prettig voelen, zowel in huis als buitenshuis. Hoe zorg je ervoor dat je hond zich binnen veilig voelt? Regel een fijne rust/slaapplek voor hem, waar hij zich ongestoord terug kan trekken. Zorg er dus voor dat zijn mand niet teveel op een centrale plek in de woonkamer staat, waar steeds mensen langslopen. Stoor hem bij voorkeur ook niet als hij in zijn mand ligt. Denk verder ook na over de manier waarop er bij jullie thuis gecommuniceerd wordt. Honden zijn erg gevoelig voor energie. Als er bij jullie in huis vaak hard wordt gepraat, gelachen of geschreeuwd, dan komt dit behoorlijk heftig binnen bij je hond. Hij kan hierdoor onzeker of soms zelfs agressief worden. Dus houd hier rekening mee als je met elkaar praat. Hoe zorg je ervoor dat je hond zich buiten veilig voelt? Door hem duidelijk leiding te geven. Hoe je dit doet, lees je bij ‘Zo word je een goede packleader’.

Net als kinderen, hebben honden behoefte om te weten waar ze aan toe zijn. Ze willen weten wat ze wel en niet mogen doen en welke regels er thuis gelden. Zijn deze kaders niet duidelijk, dan gaat je hond gegarandeerd freestylen, en zijn eigen regels bedenken. Ik ga jou niet vertellen welke regels je moet handhaven thuis. Iedere baas heeft andere dingen die hij belangrijk vindt en ik ben van mening dat daar weinig goed of fout aan is. Mag jouw hond op de bank? Prima. Niet? Ook goed. Maar zorg er in ieder geval voor dat je dit ook duidelijk aan je hond communiceert. Niks is zo verwarrend als iets de ene dag wel mogen en de andere dag niet. Dus bedenk welke grenzen je wil stellen en zorg ervoor dat je ze consequent handhaaft. Als je je hond wil corrigeren omdat hij iets doet wat je niet wil, probeer deze correctie dan zonder emotie te doen. Je blijft dan in een neutrale energie en dat werkt het beste bij honden. Blijf ook standvastig als je hond niet meteen op de correctie reageert. Pas als jij het gewenste gedrag ziet, mag je stoppen met de correctie.

Jouw hond is een roedeldier. Dit betekent dat het voor hem ontzettend belangrijk is om deel uit te maken van een groep. Die drang om ergens bij te horen, stamt nog af van de tijd dat honden nog afhankelijk waren van hun groep om te kunnen overleven. In feite is daar weinig in veranderd; zonder jou als baas krijgt je hond geen eten en dat overleeft hij niet lang. Hij vindt jou (en de rest van het gezin) dus enorm belangrijk. Helaas zijn veel baasjes vaak en lang van huis. Hier wordt je hond echt niet gelukkig van. Ook niet als je denkt dat hij toch de hele dag slaapt en je niet mist. Ik pleit ook voor het houden van minimaal twee honden (uitzonderingen daargelaten), juist omdat wij als baas regelmatig van huis moeten. Daarnaast is het voor je hond ook meestal veel waardevoller om met een soortgenoot te zijn dan met een mens, wij kunnen namelijk nooit helemaal op dezelfde manier communiceren als dat zij doen. Is het niet mogelijk om twee honden in huis te nemen, zorg er dan voor dat je je hond niet te veel alleen laat en dat je hem regelmatig in contact laat komen met andere honden.

De laatste basisregel is rust. Naast voldoende prikkels heeft je hond ook tijd nodig om uit te rusten. Juist hele drukke honden moeten op tijd bijtanken, om overprikkeling te voorkomen. Als een hond slaapt, rust hij niet alleen lichamelijk uit, maar hij verwerkt ook alle indrukken die hij die dag heeft opgedaan. Geef je hond de mogelijkheid om helemaal tot rust te komen. Sommige honden zijn enorm op hun baas gefixeerd en lopen de hele dag achter hem of haar aan. Ik raad baasjes altijd aan om je hond aan te leren op zijn eigen plek te blijven. Daar kan hij zowel mentaal als fysiek tot rust komen. Hij hoeft uiteraard niet de hele dag op zijn plek te liggen, maar hij hoeft ook zeker niet als een schaduw aan je vast te plakken.

1 Reactie
  • A WordPress Commenter
    Geplaatst op 08:19h, 03 oktober

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.